Inkoopwijze
Bij ons kunt u terecht voor de verkoop van uw gouden en zilveren munten, sieraden en gebruiksvoorwerpen.
Uitgangspunt bij ons is dat u als klant recht heeft op:
- Gratis taxatie van uw goud, zilver en munten;
- Taxatie zonder dat u eerst uw sieraden moet beschadigen doordat u de edelstenen uit het sieraad moet halen;
- Gewichtsbepaling door middel van officieel geijkte weegschalen;
- Karaatbepaling door middel van toetsvloeistoffen die uitsluitend van de Waarborg Holland te Gouda worden betrokken.
Als u uw goud en/of zilver komt aanbieden voor verkoop is de procedure als volgt:
1. U legt de voorwerpen op een tableau. Van onze medewerkster krijgt u een formulier waarop u uw naam, adres en geboortedatum invult. (Vergeet ook niet uw legitimatie mee te nemen die is namelijk wettelijk verplicht als u de sieraden wilt verkopen)
2. Er wordt een aparte melding gemaakt van munten en horloges die in de partij zitten. Deze worden altijd apart vermeld bij de taxatie. Op uw verzoek worden sieraden waarvan u graag de taxatiewaarde apart wilt weten genoteerd.*
3. Als u in de winkel blijft wachten op de taxatie, blijven deze formulieren bij de partij die naar de taxateurs op de 1e verdieping worden gebracht.De taxatie’s worden verricht op de eerste verdieping zodat derden geen zicht hebben op uw sieraden dan wel uw uit te betalen geld.Zo bewerkstellen wij de meeste veiligheid.
4. Als u wilt of als u wat langer moet wachten omdat het druk is wordt op het formulier uw telefoonnummer genoteerd om u te bellen als de taxatie klaar is. U kunt zo even de stad ingaan bijvoorbeeld. (let op dat u wel uw legtimatie nodig heeft om de taxatie weer op te halen dit is voor uw veiligheid)
5. Als de taxatie klaar is wordt uw naam genoemd en wordt met u de taxatie doorgenomen. Als u niet akkoord gaat met de taxatie kunt u de partij ongeschonden weer mee naar huis nemen. U hoeft niets te betalen voor de taxatie.
6. Als u akkoord bent met de taxatie en besluit te verkopen kunt u kiezen voor contante betaling of overmaking naar uw bankrekeningnummer.
7. Bij overmaking vult u dan pas uw bankrekeningnummer in. U tekent voor de opdracht tot overmaking Dezelfde dag wordt het bedrag via internetbankieren aan u overgemaakt. Bij contante betaling wordt het bedrag zo mogelijk direct uitbetaald. In het geval het een groot bedrag betreft, wordt met u vooraf besproken of directe betaling mogelijk is of dat u even hierop moet wachten.
8. Bij contante uitbetaling tekent u na ontvangst voor het geld het formulier voor ontvangst.
9. Het formulier wordt enige tijd later door ons vernietigd om uw pivacy te beschermen. Wel worden uw gegevens in het aankoopregister vermeld, dit is wettelijk verplicht voor inkopers van o.a. goud, zilver, horloges, munten, uurwerken, klokken e.d.
10. Soms is het zo druk dat de partij aangenomen wordt en de volgende dag pas getaxeerd kan worden. In dat geval krijgt u de fotokopie ook mee en wordt u thuis gebeld met de uitleg over de getaxeerde waarde. Ook dan kunt u aangeven of u wel of niet wilt verkopen en of u het geld contant komt ophalen of toch liever wil laten overmaken. Ook kunt u ervoor kiezen om na uitleg in de winkel wel of niet of gedeeltelijk te verkopen.
*Let wel als u meer dan 10 artikelen apart vermeld wilt hebben dan komt er een kleine taxatie kosten bij
Over de dagprijs van goud en zilver
Op de home pagina vindt u de dagprijzen van goud per gram.
De dagprijzen goud worden door ons aangegeven in de prijs die wij betalen per gram voor goud op basis van het karaatgehalte. Meest verkocht goud in Nederland is 14 en 18 karaat.
De prijzen van goud en zilver worden internationaal aangegeven in dollars per 1000 gram (kilo)
De Hollandse koers wordt dus eerst omgerekend in euro’s. Aan de hand hiervan wordt door ons de dagkoers bepaald voor 24 karaat goud. Daarvan wordt dagkoers voor 22, 21, 18, 14 en 9 en 8 karaat vastgesteld. Dat is de dagkoers die wij betalen als u komt aanbieden. .
Over karaat en gehalte van goud en zilver
Het pure materiaal van goud en zilver en veel andere metalen is zo zacht dat het niet gebruikt kan worden voor sieraden, bestek en voorwerpen. Als het vermengd wordt met een ander materiaal wordt het sterker zonder de prachtige uitstraling te verliezen. Uitgaande van 1000 delen betekent de benaming 24 karaats
Alle voorwerpen in Nederland die ter verkoop worden aangeboden van goud en zilver moeten voorzien zijn van een keurmerk zoals in het schema hierboven vermeld. Uitzondering hierop zijn:
- gouden werken, waarvan de totale massa aan goud minder dan 1 gram bedraagt;
- zilveren werken, waarvan de totale massa aan zilver minder dan 8 gram bedraagt.
Goud keurmerken
22 karaats: bevat 916 delen puur goud.
21 karaats: bevat 875 delen puur goud
geen keurmerk
geen keurmerk
geen keurmerk
geen keurmerk
20 karaats: bevat 833 delen puur goud
geen keurmerk
18 karaats: bevat 750 delen puur goud
14 karaats: bevat 585 delen puur goud
9 karaats: bevat 375 delen goud
geen keurmerk
geen keurmerk
geen keurmerk
8 karaats: bevat 333 delen goud
geen keurmerk
geen keurmerk
geen keurmerk
geen keurmerk
Zilverkeurmerken
925: bevat 925 delen puur
zilver